Nederlands Svenska Norska English Dansk
SS Raceland

En internationell undersökning om SS Racelands besättning.


USA och Storbritannien organiserade krigshjälpen till Ryssland under andra världskriget. Lastbåtar seglade via Island, skyddade av flottan, i konvoj till Murmansk eller Archangelsk. Tyskarna fick reda på detta och skickade flygplan, skepp och u-båtar till norra Norge. På grund av Nordpolens is, var lastbåtarna tvungna att segla inte långt ifrån den norska kusten till sin destination och var en enkel måltavla.


convoy route

Mer information om Murmanskkonvojerna finns på hemsidan www.naval-history


Konvojerna till Murmansk och Archangelsk var numrerade med ett prefix PQ och JW. De startade med en konvoj som kallades ”Dervish” den 21 augusti 1941. Efter denna framgångsrika resa startade PQ serien den 29 september.

Den 21 mars 1942, lämnade konvoj PQ 13 Island. Den 28:e mars var SS Raceland norr om Norge och hade förlorat kontakten med konvojen på grund av dåligt väder och problem med utrustningen. Den dagen anföll tyska bombare skeppet och slutligen sänktes skeppet av en bomb som exploderade i närheten. Besättningen kunde rädda sig själv på grund av det lugna havet, och tog plats i de 4 livbåtarna. En dag senare orsakade en storm och isande kyla att 2 livbåtar sjönk med 12 besättningsmedlemmar ombord. (de 12 besättningsmedlemmarna drunknade)
De andra två livbåtarna nådde land, och på grund av lidandet överlevde bara 13 besättningsmedlemmar av de 33.


Location lifeboat 1 came ashore.
Mer information om landsstigningsplatsen för livbåt 1 finns på hemsidan Sørsandfjord


Undersökning gjord av:
Leif Myrhøy (systerson till Detlev Lauth)
Jos Odijk (brorson till Niek Odijk)
Per Joergen Olafsen (brorson till Asbjørn Olafsen)
Margareta Berglund född Bergius(dotter till Ragnar Bergius), med hjälp av Mattias