Nederlands Svenska Norska English Dansk
SS Raceland

En internasjonal undersøkelse om SS Racelands mannskap.


USA og Storbritannia organiserte krigshjelp til Sovjetunionen under 2. verdenskrig. Frakteskipene seilte i konvoi til Murmansk og Arkangelsk via Island, beskyttet av marinefartøyer. Tyske myndigheter fant ut dette og sendte krigsfly, krigsskip og u-båter til Nord-Norge. På grunn av polisen, måtte frakteskipene følge en kurs nær norskekysten på vei til deres destinasjon, og de var dermed enkle mål.


convoy route

Les mer om Murmansk-konvoiene på nettstedet www.naval-history


Konvoiene til Murmansk og Arkangelsk ble nummerert med prefiksene PQ eller JW. De startet med en konvoi kalt "Dervish" den 21. august 1941. Etter denne vellykkede overfarten, startet konvoiene med PQ-serien den 29. september 1941.

Den 21. mars 1942 forlot konvoi PQ13 Island. Den 28. mars var SS Raceland kommet nord av Nord-Norge, og hadde mistet kontakt med konvoien på grunn av vanskelige værforhold og maskinfeil. Denne dagen ble skipet angrepet av tyske bombefly, og sank etter en bombeeksplosjon nær skipet. På grunn av rolig sjø, kom hele mannskapet seg uskadd ombord i fire livbåter. Under storm og svært lav temperatur den påfølgende dagen sank to livbåter med 12 av besetningsmedlemmene. Alle de 12 besetningsmedlemmene omkom.
De andre to livbåtene nådde land i Norge, men som følge av lidelsene i livbåtene overlevde bare 13 av de 33 besetningsmedlemmene.


Location lifeboat 1 came ashore.
Les mer om landgangsstedet for livbåt 1 på nettstedet Sørsandfjord Sørsandfjord


Undersøkelsen er utført av:
Leif Myrhøy (nevø av Detlev Lauth)
Jos Odijk (nevø av Niek Odijk)
Per Joergen Olafsen (nevø av Asbjørn Olafsen)
Margareta Berglund-Bergius (datter av Ragnar Bergius), med hjelp av Mattias