Nederlands Svenska Norska English Dansk
SS Raceland

En international forskning til SS racelands besætning.


USA og Storbritannien organiseret krigen støtte til Rusland i den 2 verden krig. Gennem Island fragtfly sejlede, beskyttes af den flåde, i konvoj til Murmansk eller Archangel. Tyskerne fundet ud af og sended fly, skibe og ubåde i det nordlige Norge. På grund af den Northpole is, fragtfly var nødt til at sejle ikke langt væk fra den norske kyst til deres bestemmelsessted, og var et let mål.


convoy route

For mere information om Murmansk konvojer på hjemmesiden for www.naval-history


De konvojer til Murmansk og Archangel blev nummereret med et præfiks af PQ og JW. De startede med en konvoj kaldet "dervish" på den 21 august 1941. Når det er lykkedes sejlads den PQ serie begyndte på den 29 september.

På den 21 marts 1942, konvoj PQ13 venstre Island. På den 28 marts SS Raceland var nord for Norge og havde mistet kontakten med konvoj på grund af tunge vejr og materiel fejl. Denne dag, den tyske bombefly angreb skibet, og endelig skibet blev sænket af en bom eksploderede i nærheden. Besætningen kan redde selv på grund af den rolige sø, og fandt sted i 4 redningsbåde. En dag senere en storm og frost forårsaget 2 redningsbåde at synke med 12 besætningsmedlemmer om bord. (de 12 besætningsmedlemmer druknede)
De to andre redningsbåde nået jord, og på grund af de lidelser kun 13 crembers af de 33 overlevede.


Location lifeboat 1 came ashore.
Mere information om landingplace af redningsbåd 1 på website Sørsandfjord


Reseach gøres ved:
Leif Myrhøy (nevø af Detlev Lauth)
Jos Odijk (nevø af Niek Odijk)
Per Joergen Olafsen (nevø af Asbjørn Olafsen)
Margareta Berglund-Bergius (datter af Ragnar Bergius), med hjælp fra Mattias